Optænding i din brændeovn

Vejen til en ren og miljørigtig forbrænding i brændeovnen går igennem en fornuftig optænding. Det gælder om hurtigst muligt at få brændeovn og skorsten op i høj temperatur, så alle gasser bliver afbrændt. Vigtigt er: ”Fyr kun med tørt brænde. 16 – 20 % fugtighed.”

  1. Læg et par mindre stykker brænde i bunden af brændkammeret.
  2. Læg tynde optændingspinde på kryds og tværs ovenpå.
  3. Læg en optændingsbriket imellem de øverste pinde, og antænd så. Ilden vil langsomt varme pinde og brænde op og arbejde sig nedefter, således afbrændes alle frigivne gasser fra starten.
  4. Sørg for rigelig luft i starten (hvis du ikke har en brændeovn, der styrer det automatisk.) Træ kan ikke brænde uden ilt.
  5. Røgen der kommer ud af din skorsten bør være næsten usynlig.

Nu har du tændt op med omtanke for miljøet, dine naboer og din egen brændeovn og skorsten. Samtidig er det meget let at få gang i brændeovnen på denne måde, og der er meget mindre risiko for sod på glasruden.

Påfyring: Skal stuen varmes hurtigt op, bør du fyre med flere mindre stykker brænde, som vil opbygge varmen. Er den ønskede temperatur i stuen opnået, bør du påfyre med større stykker brænde, som vil give en langsommere forbrænding.

God fyring!

Hos HWAM har vi filmet optændingen i brændeovnsmodellen HWAM 4550m med smart control, men samme optænding kan anvendes til alle brændeovne.